Internationale Privaatrecht IPR
Het internationaal privaatrecht, ook wel afgekort tot IPR, is het deel van het recht dat regels bevat over situaties waar het recht van meerdere landen bij betrokken is. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een Fransman die in Nederland woont en in Nederland zijn testament maakt. De regels van het internationale privaatrecht bepalen dan welk recht van welk land toepasselijk is. Het lastige is dat ieder land zijn eigen regels van internationaal privaatrecht kent. Dat kan conflicten geven.
Je kunt in verschillende situaties te maken krijgen met het internationale privaatrecht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn indien iemand naast de Nederlandse nationaliteit ook een andere nationaliteit heeft, of alleen een andere dan de Nederlandse nationaliteit. Ook kan het internationaal privaatrecht een rol spelen als je in het buitenland woont of vermogen hebt in het buitenland.
De regels van internationaal privaat recht zijn voor een deel vastgelegd in verdragen tussen één of meer landen, voor een deel in Europese verordeningen en voor een deel in de wetten van een bepaald land. Dat laatste kan betekenen dat het ene land vindt dat zijn regels van toepassing vindt en een ander land vindt dat de regels van dat andere land van toepassing zijn.
In sommige gevallen is het mogelijk om door een rechtskeuze vooraf vast te leggen welke recht van toepassing zal zijn.
Denkt u dat het internationaal privaatrecht misschien een rol speelt in uw situatie? Bent u bijvoorbeeld van plan om in het buitenland te gaan wonen of wilt u vanuit het buitenland in Nederland gaan wonen? Wij nodigen u graag uit om de gevolgen eens nader te bespreken.
Denk daarbij aan de volgende situaties:
-
u heeft de Nederlandse nationaliteit, maar u bent woonachtig in het buitenland;
-
u heeft een dubbele nationaliteit;
-
u heeft een partner met een buitenlandse nationaliteit;
-
u heeft vermogen in het buitenland;
-
u heeft in Nederland een partnerschap ontbonden en u wenst in het buitenland een huwelijk aan te gaan.